Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
581 éve született Kolozsvárott Hunyadi Mátyás, Mátyás király
  2024-02-23 20:15:32, péntek
 
 







581 ÉVE SZÜLETETT KOLOZSVÁROTT HUNYADI MÁTYÁS, MÁTYÁS KIRÁLY


581 éve született az Igazságos Mátyás királyunk


Mátyás király, törökverő Hunyadi János fia, 1443. február 23-án született a kolozsvári Hunyadi-kúrián. Az erőskezű uralkodó hatalmas országot épített a Duna völgyében. A reneszánsz uralkodók példájára, pártolta a tudományokat és művészeteket. Feleségével, Beatrix nápolyi királylánnyal fényes udvart tartott Visegrádon, nagy építkezéseket indított Budán, megalapította a világhírű Corvina könyvtárat.







Mátyás Kolozsváron: nyolc érdekesség a király születésnapjára


Hunyadi Mátyás, akit az utókor az igazságos Mátyás királyként tisztel, 581 éve született Kolozsváron. A történészek szerint az a legvalószínűbb, hogy 1443. február 23-án látta meg a napvilágot, születésének évfordulójára készülve gyűjtöttük össze az alábbi érdekességeket.- a Maszol.ro portálról

1. Miért született Hunyadi Mátyás Kolozsváron és nem apja birtokán, a vajdahunyadi várban? Nagy valószínűséggel azért, mert a társadalmi ranglétrán egyre feljebb kapaszkodó Hunyadi János kisebbik fia születésekor éppen átépíttette rezidenciáját, a zajos építőtelep pedig nem lett volna megfelelő a szülés előtt álló Szilágyi Erzsébetnek.

2. A kolozsvári ,,Mátyás-ház" melyik szobájában született a későbbi király? Bár a turistakalauzokban gyakran földszinti helyiséget emlegetnek, sokkal valószínűbb, hogy Méhfi Jakab szőlősgazda, a ház tulajdonosa az emeleten szállásolta el a várandós Szilágyi Erzsébetet, a középkorban ugyanis inkább raktárnak, konyhának, üzletnek használták a földszintet.

3. Uralkodása alatt hányszor járt Mátyás király szülővárosában? A 2018-as Mátyás király-emlékév alkalmával született egy weboldal, ahol térképen követhető nyomon, hogy a történettudomány mai állása szerint merre utazott Mátyás király és felesége, Aragóniai Beatrix. Ezek természetesen nem az álruhás, hanem a hivatalos, dokumentumokban lejegyzett utazások. Eszerint Mátyás király az 1460-as években háromszor járt Kolozsváron.

4. Melyik kolozsvári templom építése fűződik Mátyás király nevéhez? Bár a kész épületet már nem láthatta (1490-ben halt meg, a templom 1503-ra készült el), Mátyás király rendeletére kapták meg a ferences testvérek azt a területet, amelyen a Farkas utcai templom áll. A király az építés költségeit is támogatta, a tordai sóbánya jövedelméből.

5. Miért nem épültek reneszánsz épületek Mátyás király idejében Kolozsváron? A város messze esett a budai királyi udvartól, az itáliai művészeknek, akikkel Mátyás körülvette magát, csak szűk körben volt hatása. Ezért lehetséges, hogy a legszebb kolozsvári reneszánsz emléknek tartott Wolphard-Kakas-ház a 16. században, Mátyás halála után öt évtizeddel nyerte el reneszánsz arculatát, Erdélyben pedig inkább a 17. században terjedt el az itáliai stílus.

6. Mit láthatunk ma Kolozsváron, amit Mátyás király is láthatott? A Szent Mihály-templomot mindenképpen láthatta Mátyás, sőt az uralkodása idején restaurálták, miután az 1489-es tűzvész megrongálta. Emellett többek között a Szent Mihály-templommal átellenben található plébániaépület is az ő idejéből, az 1400-as évekből való, bár homlokzatát azóta átépítették. Az egyik főtérre nyíló helyiségében működő pizzázóba lépve viszont megcsodálhatunk egy korabeli kapukeretet.

7. Mikor avatták fel a Mátyás király szülőházát jelölő táblát? A Mátyás-kultusz a király halála után hamar kialakult Kolozsváron is, elég, ha a kolozsvári bíróról szóló népmesére gondolunk. A szülőházon ma is látható díszes emléktáblát mégis viszonylag későn, 1889-ben avatták fel, miután Ferenc József császár két évvel korábbi látogatása alkalmával megjegyezte, hogy a város nem tartja túl nagy becsben a nagy király emlékét, és 400 forintot adományozott a táblaállításra. A szöveget Szabó Károly fogalmazta meg, a tervet Pákei Lajos készítette el és Zala György kivitelezte. 1996 januárjában újabb táblát helyeztek mellé, amelynek szövege Mátyás román származását hangsúlyozza.

8. Hol nyert nagydíjat a kolozsvári Mátyás-szobor? A kolozsvári Mátyás-kultusz csúcspontja a szoborcsoport, amellyel Fadrusz János elnyerte az 1901-es párizsi világkiállítás szobrászati nagydíját. Az emlékmű ötlete 1882-ben merült fel először, a nagyszabású avatási ünnepségre húsz évvel később, 1902 őszén került sor. Fadrusz János alkotása a város jelképévé vált, már akkor képeslap készült róla, amikor még csak makett formájában létezett.


Miért Kolozsvárott született Mátyás király?

Link



Mátyás király halála és temetése

Link



,,meghalt Mátyás, oda az igazság."

Link



Mátyás király három sírja

Link



+1

1923 március 26, Román Királyság, Kovászna

A két gazda, Fehér Mózes és középső fia, Fehér Holló éppen a deszkakerítést szegelték utóbbi portájának az utca felőli részén, mikor odatévedt Sorin Popescu, a faluba kinevezett csendőrparancsnok.
- Én már elég jól megtanoltam itt a maguk nyelvét, csak azt nem értem, mi a különbség a baj és a tragédia között? - mondta a csendőr.
- A baj szláv átvételű szó, a harc jelentésű boj hangváltása. Jelentése, a harccal együtt járó gond. A tragédia pedig görög szavakból lett képezve, a tragoszból s az oidéből, kecskebakok, plusz ének. Onnan alakult így, mert azt első tragédiákat, szatírnak, egy mondabeli kecskeszerű lénynek öltözött férfikórus adta elő - kezdte magyarázni Holló, de a négy dobrudzsai elemivel rendelkező őrmester nem igazán fogta fel.
- Hagyd csak fiam, majd én elmagyarázom - mondta az édesapja magyarul, majd románra váltott megint - Elmagyarázom! Ha mi most mindjárt indulunk ki a fiammal ganyézni a foldünket, s a Kovászna patakának hídja leszakad a szekér alatt, az bizony nagy baj. De nem tragédia! Ha maguk négyen csendőrök mennek fel Kommandóra az ottani szolgálatot felvenni, s a halálkanyarban kicsúsznak, s besuvadnak a szakadékba, az sajnos tragédia. De nem baj!











 
 
0 komment , kategória:  Híres emberek-jeles napok-évfo  
Címkék: történettudomány, dokumentumokban, születésnapjára, megcsodálhatunk, valószínűséggel, plébániaépület, szülővárosában, deszkakerítést, halálkanyarban, legvalószínűbb, táblaállításra, világkiállítás, érdekességeket, királylánnyal, megalapította, szoborcsoport, építkezéseket, évfordulójára, rezidenciáját, természetesen, restaurálták, tudományokat, mindenképpen, kolozsvárott, elmagyarázom, helyiségében, vajdahunyadi, adományozott, születésekor, művészeteket, jövedelméből, születésének, hangsúlyozza, valószínűbb, kecskebakok, erzsébetnek, kolozsvári Hunyadi-kúrián, erőskezű uralkodó, reneszánsz uralkodók, világhírű Corvina, király születésnapjára, igazságos Mátyás, történészek szerint, alábbi érdekességeket, vajdahunyadi várban, társadalmi ranglétrán, zajos építőtelep, szülés előtt, kolozsvári „, későbbi király, emeleten szállásolta, várandós Szilágyi, Kolozsvárott Hunyadi Mátyás, SZÜLETETT KOLOZSVÁROTT HUNYADI MÁTYÁS, MÁTYÁS KIRÁLY, Igazságos Mátyás, Hunyadi János, Mátyás Kolozsváron, Hunyadi Mátyás, Hunyadi Mátyás Kolozsváron, Szilágyi Erzsébetnek, Méhfi Jakab, Szilágyi Erzsébetet, Aragóniai Beatrix, Eszerint Mátyás, Szent Mihály-templomot, Szent Mihály-templommal, Ferenc József, Szabó Károly, Pákei Lajos, Zala György, Fadrusz János, Miért Kolozsvárott, Román Királyság, Fehér Mózes, Fehér Holló, Sorin Popescu,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Annuska bar...  Png virág  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Bertolt Brecht -től idézet  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kellemes délutánt kívánok  Akik bántanak téged  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png ház  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Popper Péter szavai  A televizió nem a kultúrát kép...  Reggel van  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Garai Gábor - Takarítás  Png kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Garai Gábor - Takarítás  A kételkedés kezelése  Varga János Veniam - Fontos sz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Akarat  Adakozás  A másik dolog,  Ne kapaszkodj magasabbra,  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Paul David Tripp Április 19  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Julian Brass gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem számIt  Hiányzik  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Neked tudnod kell  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Makszim Gorkij gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Bounty krémes  A Megváltó szolgálatában  Png fotel  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem számIt  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Elköszönt  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Julian Brass gondolata 
Bejegyzés Címkék
kolozsvári Hunyadi-kúrián, erőskezű uralkodó, reneszánsz uralkodók, világhírű Corvina, király születésnapjára, igazságos Mátyás, történészek szerint, alábbi érdekességeket, vajdahunyadi várban, társadalmi ranglétrán, zajos építőtelep, szülés előtt, kolozsvári &#8222, későbbi király, emeleten szállásolta, várandós Szilágyi, középkorban ugyanis, 2018-as Mátyás, 1460-as években, kész épületet, templom 1503-ra, ferences testvérek, építés költségeit, tordai sóbánya, város messze, budai királyi, itáliai művészeknek, legszebb kolozsvári, itáliai stílus, uralkodása idején, 1489-es tűzvész, 1400-as évekből, egyik főtérre, korabeli kapukeretet, király halála, kolozsvári bíróról, nagy király, szöveget Szabó, tervet Pákei, kolozsvári Mátyás-szobor, kolozsvári Mátyás-kultusz, 1901-es párizsi, emlékmű ötlete, nagyszabású avatási, város jelképévé, deszkakerítést szegelték, utca felőli, faluba kinevezett, maguk nyelvét, tragédia között, harc jelentésű, harccal együtt, tragédia pedig, mondabeli kecskeszerű, négy dobrudzsai, édesapja magyarul, fiammal ganyézni, szekér alatt, bizony nagy, ottani szolgálatot, halálkanyarban kicsúsznak, sajnos tragédia, történettudomány, dokumentumokban, születésnapjára, megcsodálhatunk, valószínűséggel, plébániaépület, szülővárosában, deszkakerítést, halálkanyarban, legvalószínűbb, táblaállításra, világkiállítás, érdekességeket, királylánnyal, megalapította, szoborcsoport, építkezéseket, évfordulójára, rezidenciáját, természetesen, restaurálták, tudományokat, mindenképpen, kolozsvárott, elmagyarázom, helyiségében, vajdahunyadi, adományozott, születésekor, művészeteket, jövedelméből, születésének, hangsúlyozza, valószínűbb, kecskebakok, erzsébetnek, rendeletére, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 14 db bejegyzés
e év: 84 db bejegyzés
Összes: 4845 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3139
  • e Hét: 22958
  • e Hónap: 62779
  • e Év: 240654
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.